Att släktforska genom DNA

Det har kommit en ny hjälp till den traditionella släktforskningen på papper och det är DNA-tester.

Jag själv gjorde min test 2013 och nu har jag topsat flera i min familj och flera ska det bli. Jag gjorde det mest för att se och lära mej hur tillförlitligt det är med dessa tester och ja, jag är mor till mina barn. Det känns tryggt.

Det finns ett flertal tester och företag som man kan välja mellan. Jag har valt FamilyTreeDNA i USA för detta. Testen jag gjort och gör på alla är Family Finder och den som visar det Autosomala DNA som vi ärver slumpmässigt av våra föräldrar.

Autosomalt DNA finns hos båda könen.
Y-DNA finna bara hos män.
mtDNA finns hos båda könen.
X-DNA finns hos båda könen, kvinnor har två och männen en X-kromosom.

DNA:t jag har är som ett stort pussel med bitar från många av mina anor bak i tiden. Jag har som sagt fått slumpmässig mängd DNA från mina föräldrar som i sin tur fått delar från sina föräldrar och där genom ärver jag också den DNA:an till viss del.

Svaret jag fått på testerna visar på att jag är släkt med en hel del personer genom att vi delar bitar av samma DNA. Men hur jag är släkt med dessa måste jag fortfarande lista ut med hjälp av pappersforskningen.

Jag har fått 513 antal träffar på min DNA  och dom visas i en lista. Allt från familjen till  5th Cousin – Remote Cousin och det är långt bak i tiden som dom anorna mötes och delade DNA med varandra. Här syns resultaten efter att jag topsat min familj. Givetvis så står det namnet på varje person, men här är det borttaget.

Här presenteras bland annat.
Beräknat avstånd för släktskapet. Parent/Child i detta fall är det min pappa den översta personen.
När jag sen listat ut hur man är släkt kan här bekräfta det. Här har jag angett att det är min far.
Det visas också hur många identiskt DNA pusselbitar vi delar. 3384 stycken.
Under longest block ser man den största gemensamma pusselbiten. 267 är längsta blocket.
X-match visar på att jag och mina träffar har gemensamma DNA bitar i X-kromosomen, XDNA. Ytterligare en ledtråd.

Kromosomer delar vi och dom är 22 stycken och även X kromomen syns här.

 

För att förstå vad som jag letar efter och ev. kan hitta så gjorde jag mej en lathund över släktbanden så långt bak jag kan komma. Allt är inte klart än, det tar sin lilla stund. Jag började med mormor och hennes mamma och så hennes mamma osv och alla syskon med barn, kom 8 generationen tillbaka, sen får man gör lika för nästa och nästa. Många listor blir det. Dock är listorna en bra hjälp. Jag utgår alltid från mej.

 

 

 

Så med hjälp av DNA tekniken kommer jag lösa en del frågetecken jag haft.